השתן של החתול צהוב יותר


דווקא עכשיו, כשהחורף הגיע, הטמפרטורות ירדו והרבה מהמחלות של חיות המחמד שלנו נמצאות במגמת ירידה קופצות להן ועולות בשכיחותן בעיות דרכי השתן, בעיקר בחתולים. אם בואו של החורף לארצנו והקור משתלט על רובנו מתעורר בנו פחות הצורך לשתות. כאשר אנו שותים פחות השתן שלנו נוטה להיות יותר מרוכז. אם אנחנו חתולים- זו יכולה להיות בעיה.

דלקת שתן בחתולים
חתולים מעצם היותם בעברם הרחוק חיה מדברית התפתחו לצרוך כמויות מים נמוכות יחסית. בחורף הם צורכים עוד פחות מבדרך כלל. השתן של החתולים נוטה להכיל בתוכו גבישים. אותם גבישים יכולים להצטבר ולהפוך לאבנים. אבנים בדרכי השתן הן אף פעם לא דבר מומלץ, בעיקר לא כשחלקן יכולות להיות חדות ופוצעות. כאשר חתול שותה פחות, ריכוז הגבישים בשתן עולה והסיכוי להיווצרותן של אבנים בדרכי השתן עולה גם הוא. זכרים נוטים לסבול מבעיה זו הרבה יותר מנקבות. הסיבה היא שצינור השתן שלהם (אורטרה) צר באופן משמעותי מזה של נקבות. זכרים שסורסו בגיל צעיר מאד פתח האורטרה שלהם קטן בהרבה ולכן בדרגת סיכון גבוהה. זו הסיבה העיקרית לכך שלא מומלץ לסרס חתול לפני גיל 7 חודשים.


נוכחות האבנים בדרכי השתן יוצרת הרבה בעיות:
• האבנים יכולות לגרום לכאב מעצם היותן שם.
•  הן יכולות להיתקע באזורים שונים של מערכת השתן ולגרום אפילו לחסימה מלאה ואי יכולת לתת שתן.
•  הן גם יכולות לפצוע את דרכי השתן ובכך להכאיב יותר ולהעלות את הסיכוי לדלקת בדרכי השתן.
הבעיה היא שזה תהליך שבונה את עצמו- דלקת בדרכי שתן מעודדת באופן משמעותי היווצרות של אבנים, אשר מחמירות את הדלקת.
הסימנים האופייניים לאבנים בדרכי השתן הם:
• השתנות מרובות בכמויות קטנות.
•  בילוי זמן רב בהרבה מהרגיל בארגז הצרכים.
• יללות וסימני כאב בעת מתן שתן.
•  נוכחות של דם בשתן ומתן שתן בזרם חלש.
•  במקרים קשים החתול יכול להגיע לחסימת שתן מלאה. זה מצב מסכן חיים, אשר דורש טיפול בהקדם. החתול במקרה זה יהיה מאד חולה.
כאשר יש חסימת שתן מלאה, הכליות ממשיכות לייצר שתן כרגיל. שלפוחית השתן לא מתרוקנת ולכן גדלה מאד. כאשר השלפוחית מתרחבת יתר על המידה מתחילה דליפה של השתן חזרה לגוף. במקרה כזה עולים הרעלים שהכליות מפרישות, ביניהם- אוריאה (שתנן) וקריאטינין. חומר נוסף שעולה לרמות מסכנות חיים הוא האשלגן, שרמתו בדם חייבת להישמר נמוכה.

הטיפול בדלקת שתן / אבנים בדרכי השתן הוא מורכב:
• אם החתול חסום חייבים לקחת אותו לווטרינר לפתיחת החסימה ושטיפת שלפוחית השתן.
•  יש למדוד את רמות הרעלים בדם על מנת לדעת כיצד לטפל.
•  אשפוז וטיפול בנוזלים לווריד הוא הכרחי בכל מקרה של חסימה מלאה.
•  בנוסף בכל מקרה של בעיה בדרכי השתן, גם אם אין חסימה מלאה יש צורך בטיפול אנטיביוטי מתאים ובשינוי הזנה- קיימים בשוק מספר סוגי מזונות רפואיים, אשר מכילים רמות נמוכות של המרכיבים המצויים בגבישים, בשל כך ייצור הגבישים בשתן פוחת. בנוסף הם גורמים לשתן להיות חומצי יותר, דבר אשר גם הוא מפחית את היווצרות הגבישים. כמו כן חלק מהמזונות הללו מעודדים את בעל החיים לשתות הרבה, ע"י כך מדללים את השתן ומעודדים השתנות מרובות.
למרות זאת ישנם מקרים של חסימות קשות אשר אין מנוס מניתוח להוצאת האבנים מדרכי השתן.

הערה חשובה- במאמר זה דיברנו על היווצרות של האבנים הנפוצות ביותר בשתן. ישנם עוד אבנים מסוגים שונים, רובן פחות נפוצות, לכן חשוב להגיע לאבחון מדויק של סוג האבנים, על מנת לדעת מה הגורמים להיווצרותן וכיצד לטפל.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.